onsdag 18 mars 2009

Ljus i mörkret - sanning och förlåtelse

Äntligen tycks det som att en gnutta ljus har hittat till Herr Fritzl! Han har erkänt allt det onda han har gjort sin dotter. Han har inte bara erkänt utan detta erkännande har kommit efter att han har sett ett videoförhör med sin dotter. Han har därmed känt empati med sin dotter och erkänt Hans sinnestämning beskrivs därefter som lättad...

Vad har då egentligen hänt här?
För oss människor är det lätt att läsa in ett monster i Fritzl, då han har gjort så otroligt onda handlingar. Vad som ligger bakom dessa handlingar kan vi mest spekulera om. Min tro är dock att ondska föder ondska. Kärlek och dess "frukter" (förlåtelse, ödmjukhet, tro, hopp, att vilja väl) är det mest fantastiska vapen mot ondska som finns och en gnutta av detta ser vi nu! Vad blir då resultatet av att erkänna det onda man har gjort? Det mest naturliga resultatet av att ta på sig skuld kan tyckas var känslor som skuld, skam, människors förakt och ilska och liknande. Men nej, Fritzl upplevs som lättad!

När vi bryter ondskans kedjor om oss genom att bekänna vår skuld eller be om förlåtelse känner vi frihet!
Sanningen gör oss fria!

Detsamma gäller att förlåta den som har gjort oss illa. Förlåtelse är ett mycket misstolkat begrepp. Många tror att förlåtelse handlar om att glömma eller att acceptera den onda handlingen. Förlåtelse är långt därifrån! Att förlåta innebär att först se att det som har gjorts mot en var FEL! För att förlåta måste den onda gärningen fördömas. Vi kan därefter förlåta den som gjorde det mot oss. Det innebär att vi separerar handlingen från den som handlade och slutar att döma honom utifrån det han/hon gjorde. Att förlåta någon underlättas av att den som har gjort en illa tar på sig skulden/ ber om förlåtelse. Detta är dock absolut inte nödvändigt!

Det finns ett fantastiskt citat om förlåtelse som jag tror kommer från CS Lewis: "Att förlåta är att släppa en fånge fri och när man väl har förlåtit så upptäcker man att den fången var man själv".

Konsekvensen av att välja att inte förlåta är att man själv blir bitter och sluten för kärlek. Ondska kan således fortsätta att sprida sitt gift.

Min önskan och min bön är att Fritzl kan finna Jesus och få uppleva sann förlåtelse och frid! Vilket nederlag för ondskan det hade varit! Där vi människor inte förmår att förlåta där kan Jesus förlåta (han kan som tur är förlåta allt, även det som är möjligt att förlåta). Jag önskar att han får uppleva vår sanna Herre Jesus Kristus och hans fullkomliga kärlek!

Nu tänker nog någon att Fritzl inte är värd att förlåtas. Nej, ur mänskligt perspektiv är det nog så. Som tur är så är det inte Guds perspektiv. Han förlåter oss inte för att vi förtjänar förlåtelse. Han förlåter oss och ger av sin frid och det eviga livet för att HAN ÄLSKAR OSS! Nåd är inte rättvist. Nåd är kärlek!

Min önskan och bön för den familj som Fritzl har skadat så oerhört är att de ska få smaka att GUD ÄR GOD! Han har tröst och kärlek att ge och om de vill så är jag övertygad om att han kommer att hjälpa dem att förlåta för att bli fria ifrån allt ont han har ställt till med!

Helle

svd.se
dn.se
dagen.se
jesusbloggen

Inga kommentarer: