fredag 3 april 2009

bön a´la Franciscus

Fredagsmys ensam med mina små busungar. Full rulle, gos, mys, pussar, tjat om tandborstning, tjat om läggdags, pyjamas, nattsagor, kvällsbön och lite sång, nattpuss och så alldeles alldeles stilla... Vad gör man nu? G är ute på landet tillsammans med ett gäng för diskussioner om tro, hopp, kärlek, livets mening. Jag kan bara föreställa mig hur de sitter framför brasan, med rummet fullt av tända stearinljus. Kanske är rummet fullt av frid efter någon andefylld bönestund eller lovsång och de sitter där uppkrupna i soffan under en filt och formulerar tankar och funderingar om livets stora frågor. Livet i stort och livet i smått.

Där uppe rör sig lillkillen lite oroligt i sängen. Jag bläddar i en gammal bönebok och hittar en bön som jag lägger i mitt hjärta. Det är en dikt av Franciscus och lyder så här:

Herre, gör oss till redskap för din frid.
Där tvivel finns, låt oss komma med tro.
Där förtvivlan finns, låt oss komma med hopp.
Där sorg finns, låt oss få komma med glädje.

Mästare låt oss sträva:
Inte så mycket efter att bli tröstade som att trösta,
inte så mycket efter att bli förstådda som att förstå,
inte så mycket efter att bli älskade som att älska.

Ty det är genom att ge som man får,
det är genom att glömma sig själv
som man finner sig själv,
det är genom att förlåta som man får förlåtelse
och det är genom att dö som man kan uppstå till evigt liv.

Vår pastor i församlingen pratade i söndags bl a om att kärlek är som att dela en chipspåse fast tvärtom (?!). Språket var inte riktigt på samma poetiska nivå som bönen ovan... Mer på en vardagsnivå... När man delar med sig av en chipspåse så tar den slut. Att dela med sig i världen betyder att man får mindre för sig själv. I Guds rike sker det omvända. Ju mer man delar med sig desto mer får man tillbaka. Det är lite som att äta kakan och ha den kvar! Godhet fungerar även här. Att göra gott sätter igång positiva spiraler. Att sprida glädje och kärlek ger mer kärlek och glädje!

Kvällens bön är att vi ska bli fyllda av Guds kärlek. Min bön är att Gud ska fylla oss med sin Ande och kärlek så att vi inte längre ska kunna hålla den tillbaka. Att den får flöda över till de människor som vi möter. Jesus, låt oss ha dig som exempel för våra liv! Låt oss leva för att tjäna varandra, för att hjälpa varandra och bära varandras bördor. Amen

Med kärlek
Helle

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: