måndag 21 september 2009

Varför måste vi lyda Gud?


Vad innebär det att lyda Gud? Vill Gud att vi skall lyda honom mot vår vilja för att han skall få som han vill? Är inte Gud i så fall en auktoritär diktator? När det talas om att lyda Gud så är det lätt att dessa tankar dyker upp, men hur går en kärleksfull Gud ihop med en Gud som vill att vi alltid skall lyda honom?

Ofta har vi svårt med det som handlar om lydnad i bibeln. Jag tror det har att göra med att vi ofta förknippar lydnad med att göra någonting emot vår vilja, men så behöver det inte vara. Gud vill inte tvinga oss genom att skrämma oss till lydnad, utan han vill att vi självmant skall följa hans väg. Han vill alltså att vi av fri vilja skall välja kärlekens väg framför egoismens väg.

Lydnaden hör ihop med tron och jag skall förklara varför. Tänk att jag besöker en läkare. Läkaren berättar för mig att jag är sjuk, men att han har en behandling som kan bota mig från min sjukdom. Han ger mig då råd om hur behandlingen går till. I detta läge kan jag välja om jag skall lita på läkaren eller inte. Stämmer det han säger? Är jag ens sjuk och hjälper i så fall behandlingen? Om jag väljer att tro på att läkaren kommer kunna hjälpa mig med sjukdomen så kommer det leda till att jag lyder läkarens råd. Tron på läkaren ger då konsekvensen lydnad. Om jag däremot inte lyder läkarens råd så tummar jag också på min tro på läkaren. Jag kanske då tror att läkaren inte har riktigt koll. ”Sjukdomen kan väl inte vara så allvarlig” kanske jag tänker. Att då inte lyda läkarens råd kan därför ge de allvarliga konsekvenser som läkaren varnade för. Misstron leder till att jag inte gör det läkaren ordinerar, vilket leder till att jag ger mig ut på djupt vatten. Detta är vad som kan hända om jag tror mig ha mer kunskaper än läkaren.

Nu är Gud ingen läkare, för en läkare drivs inte alltid av kärlek, äger inte all kunskap och kan ha fel. Men Gud är kärlek, har all kunskap och har aldrig fel. Gud älskar oss så otroligt mycket att han inte vill att någon av oss skall skadas. Därför säger han som det är. Vi bär på en sjukdom, men han har en väg ut ur sjukdomen. Att inte tro på Gud leder till en olydnad vilket i sin tur leder till att vi befinner oss på den tunna is som Gud varnar oss för.

Gud ger oss människor råd och varningar för att han älskar oss och inte för att han vill göra livet tråkigt för oss. Han vill oss väl och att ingen människa skall skadas av ondskan i världen. Att därför misstro Gud leder till att jag tror att jag vet bättre än Gud och effekten av det blir olydnad. Gud vill att kärleken skall driva oss eller med andra ord hans ande. Den förälder som älskar sina barn har inte svårt med att lyda orden: ”Skada inte dina barn”, för varför skulle jag vilja det. Jag älskar ju mina barn. Lydnaden blir då inget problem för mig. Det är detta Gud vill att vi skall förstå, nämligen att den som älskar (jag pratar om altruistisk kärlek), lyder Gud.

Tack och lov har Gud förberett en utväg ut ur olydnadens konsekvenser och detta gjordes genom Jesus lydnad eller kärlek.

(Rom 5:19) Liksom en enda människas olydnad gjorde alla till syndare, så skall en endas lydnad göra alla rättfärdiga.

Göran

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,
Bild: FreeDigitalPhotos.net

8 kommentarer:

Maria sa...

Vilken predikan !!! Så klockrent och "enkelt" sagt. /Maria

Jennie sa...

En bra och lättförstålig text. Detta med att lägga bort egen vilja eller att inte vara obstinat, är väl lite av personligheten. Man vill ha så rätt i allt och vara stor och stark. KUNNA SJÄLV, lite som ett barn. JAG BEHÖVER INGEN HJÄLP! Ingen ska styra och bestämma över mig. Men när man väl inser att det handlar inte om något annat än om ren KÄRLEK, så går det så mycket lättare...

Rolig och intressant läsning i denna blogg/Jennie

jennie sa...

Hej!
Nu har jag kollat att det spelar roll att ni har firefox.
Gjorde en test på en sida och såg precis det du talade om. Allt var svart och man såg bara rubriken...

Anders Branderud sa...

Hej!
Jag vill kommentera ang. det du skriver: "Rom 5:19) Liksom en enda människas olydnad gjorde alla till syndare, så skall en endas lydnad göra alla rättfärdiga."

(le-havdil) Hur man ska leva för att möjliggöra för Skaparen I Hans nåd ska förse med kipur – försoning – finns skrivet i Tanakh (den judiska Bibeln); och undervisades av Ribi Yehoshua (Messias) från Nasaret. Läs mer här: www.netzarim.co.il
Mvh, Anders Branderud

helle sa...

Hej Anders Branderud!

Jag delar din kärlek till det judiska folket, men min tro är att vi kristna är inympade i det judiska trädet. När Jesus dog så tog han ner skiljemuren mellan det judiska folket och det kristna. Jag har stor respekt för judendomen och anser att både GT och NT är Guds ord. Hela GT pekar på Messias, Jesus. Det pekar på honom som person, Davids son, Guds enfödde och det pekar på behovet av en frälsare. Ingen blir rättfärdig av lagen. Är lagen då fel? Absolut inte! Lagen är god, problemet är att ingen når upp till Guds standard och han själv var därför tvungen att offra sig, Guds offerlamm, för att vi skulle bli rättfärdiggjorda inför Herren. Nåden, frälsningen har ingenting med oss att göra. Nåden har bara med Gud att göra och hans kärlek till oss. Ska vi då synda? Absolut inte! Ska vi följa lagen? Jag tror att vi ska följa Anden som Gud har gett var och en som har tagit emot Jesus som sin Herre. Det är något som vi gör i kärlek!

Jag tror att tiden för profetian i Sakarja är inne! Guds folk ska se upp till den som de har genomborrat och sörja så som man sörjer sin enfödde son! Nådens och bönens Ande kommer att utgjutas över Guds eget folk! Jag tror att det redan är på gång!

Med kärlek!
helle

jennie sa...

Jag fick ett tips, om det kan vara till hjälp!
Hej till alla som inte kan läsa bloggen jag tryckte på kompabiltetsvy knappen och då fungerade det.prova så får vi hoppas det lyckas

Anonym sa...

VILL NI BE FÖR MIG, ... HAR TITTAT PÅ PORNO, OCH KÄNNER MIG SOM DÖD I MIN ANDE.. JESUS FÖRLÅT MIG.. VILL INTE GÖRA DET HÄR OM OCH OM IGEN.. HJÄÄÄÄÄÄÄÄLP MIIIIIG !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! JESUS JAG VILL ÄLSKA BARA DIG ! VILL INTE DÖ I MINA SYNDER.. RÄDDA MIG FRÅN DETTA " PORR-HELVETET" !!! JAG ÄR RÄDD ATT JAG SKA DÖ NU.... KÄRA KRISTNA.. BE FÖR MIG. Broder

Göran och Helle sa...

Anonym, vi skall be för dig. Kom ihåg att om du ångrar synd och ber om förlåtelse till Gud, så är du förlåten. Då kommer du inte dö i dina synder. Om vi hade klarat oss på egen hand så var det ju onödigt att Jesus dog för oss. Du är förlåten, du är älskad och du är befriad.

Vi har alla saker som vi kämpar med. Ingen kan leva ett perfekt liv och för våra misstag har vi förlåtelse. Självklart ska du dock fortsätta att säga nej till att titta på porr. Varför då? Mår du bra av det? Mår någon annan bra av det? Känns det uppbyggande? Känner du dig fri av det? Svaret är nej! Jesus vill att du ska få ett bra liv. Ett liv i frihet! Han vill att vi ska ta av oss det som tynger oss – synden. Fokusera inte på synden, utan fokusera på att Jesus dog för dig så att du kunde bli fri och förlåten. Stirra dig inte blind på problemet, utan se det nya livet i frihet!

Vi klarar inte av att kämpa mot synd på egen hand. Vi behöver Guds hjälp. Fortsätt att be om befrielse från ditt begär till porr. Kanske kan du be tillsammans med någon som du litar på i förbön. Vi ska absolut be för dig!

Om du vill så får du gärna maila oss, om du vill ha någon att prata med.

Med kärlek!
Helle och Göran