måndag 28 september 2009

Hur kan Gud vara allsmäktig, när världen ser ut som den gör?

Hur kan Gud vara allsmäktig och ha all makt, med tanke på hur världen ser ut? Är det inte så att antingen är han inte allsmäktig, eller så struntar han i oss? Dessa frågor och tankar är det många som har, så därför tänkte jag göra ett försök att förklara en aspekt av detta som är viktig att ha kunskap om.


Gud är allsmäktig och det innebär att Gud äger all makt. ”Dig, Herre, tillhör storhet och makt och härlighet och glans och majestät, ja, allt i himlen och på jorden.” (1 Krön 29:11). Makten tillhör Gud, så den är hans egendom.

När Gud skapade människan, skapade han henne till att vara Guds avbild eller med andra ord skapade han människan till att älska. För att vi skall kunna älska gav Gud oss makt över vår kropp och en fri vilja som vi har makten att använda som vi vill. Gud gav oss denna fria vilja eftersom det är en förutsättning för att vi skall kunna vara Guds avbilder, eller avbilder av kärleken. För kärleken måste vara fritt vald för att kärlek skall kunna vara kärlek. (Läs mer om detta i inlägget Varför skapade Gud oss med fri vilja?).

Vi människor har fått denna makt men vi äger den inte. Makten är Guds och vi är förvaltare av denna makt. Det är därför som vi människor ofta beskrivs som förvaltare eller arrendatorer. Både i liknelsen om talenterna och om arrendatorerna beskrivs i början av liknelsen hur människor få ta hand om Guds makt och skapelse.

(Matt 25:14) Det blir nämligen som när en man skulle resa bort och kallade till sig sina tjänare och lät dem ta hand om hans egendom.

(Matt 21:33) Lyssna nu till en annan liknelse. En jordägare planterade en vingård, satte stängsel kring den, högg ut ett presskar och byggde ett vakttorn. Därefter arrenderade han ut den och reste bort.

Med den makt vi har fått så kan vi välja att tjäna oss själva i egoism eller tjäna varandra i kärlek. Tyvärr använder vi denna makt så ofta i eget syfte och missbrukar därför den makt vi har fått. Brottet att missbruka förvaltad makt i eget syfte kallas i juridiken för trolöshet mot huvudman. Huvudmannen i detta fall är Gud och detta brott är vi alla skyldiga till. Vi har alla missbrukat den makt Gud har gett oss. Vi kan alltså inte skylla Gud för hur vi väljer att förvalta makten. Att världen ser ut som den gör beror därför helt på oss människor.

Är vi då helt utlämnade? Kan Gud inte göra något? Jo, vi kan ge vår makt till Gud och drivas av kärlek vilket är Guds vilja. Med andra ord så kan vi ge Gud makten att hjälpa oss. Det är därför som Gud vill att vi skall be honom om hjälp, just för att Gud då ges makt att påverka. Om vi däremot inte litar på att Gud kan hjälpa oss, så låter han oss klara oss själva. Helt efter vår egen vilja. Det är detta nedbrytande som vi ser konsekvensen av. Gud har gjort sig beroende av oss människor och av våra böner. Gud skulle kunna göra mer, men han kan inte göra mer än vad vi ger honom makt att göra. Därför skall vi be så att Gud kan komma med sin kärlek och kraft.

(1 Pet 5:11) Hans är makten i evighet, amen.

Göran

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,
Bild: FreeDigitalPhotos.net

5 kommentarer:

Färjan-Ruthg sa...

Gud välsigne dej...Kram. Båtpastorn Ruth. Se Färjan Måndagen den 5 Okt. Kl.20.00...medverkar då på KANAL5...PREDIKAR....

Färjan-Ruth sa...

Menar Färjan-Ruth

Jennie sa...

Jag har försökt kolla runt och se hur man ska kunna lösa problemet med läsningen, men utan resultat.

Bra inlägg föresten:=)

jennie sa...

Har ibland funderat över detta du bland annat skriver om. Men har ändå, så svårt att förstå. Varför denna orättvisa i världen? Varför drabbas vissa av allt möjligt elände? Det handlar inte alltid om att leva närma eller inte alls brevis Gud. Den man minst anar kan drabbas. Den är väl en fråga man egentligen aldrig får svar på! Och ingen förklaring hitills har hjälpt mig....

Vilken förklaring skulle du ge, till varför ser det ut som det gör?
Fortsätter följa eran blogg...

Göran sa...

Jag håller med om att det är svåra frågor. Visst är det så att man som kristen inte slipper lidandet. Se på hur Jesus fick lida. Att följa kärlekens väg är ingen dans på rosor utan kan bli en väg fylld med lidande. Som kristen är man alltså inte förskonad från det onda. Det onda slår helt orättvist och blint, för det är det ondas natur. Men det är viktigt att inte ge Gud skulden för det som det onda står för. Det är vi människor som har släppt in det onda i världen och det är detta som jag tror vi ser konsekvensen av.

Göran