söndag 29 augusti 2010

Är det kärleksfullt med rättvisa?


Rättvisan kan ibland drabba oss hårt. Den sätter människor i fängelser och skuldsätter människor. Den skapar lidande hos de som drabbas av den, men betyder det att rättvisan är ond?

Vad rättvisa är har förmodligen alla någon sorts aning om. Redan som barn får vi lära oss att godis, läsk och annat värdefullt skall delas rättvist. Varför har vi då rättvisan? Jo, rättvisan existerar på grund av vår egoism eller vår kärlekslöshet. I en värld eller i ett land där kärlekslöshet råder, måste vi därför ha lagar. Rättvisan värnar om dem som drabbas av kärlekslöshet och den visar på rätt och fel eller på gott och ont.

För att ta ett konkret exempel, så tänk dig att du är en förälder till en dotter och en son, som du älskar mycket. De betyder oerhört mycket i ditt liv och du vill inte att något ont skall drabba dem. Det är lördag och du har köpt en stor påse godis och läsk åt barnen. Båda barnen blir mycket glada över vad du kommer med. Du säger åt din son, eftersom han är äldre, att dela upp godiset mellan dem. Du märker då att din son myglar till sig extra mycket godis genom att stoppa en hel hand full i fickan. Din dotter märker inte detta och får en betydligt mindre hög med godis än vad hon skulle ha fått. Du blir arg på din son och säger: ”Tycker du att det är rätt att ta godis från din syster? Ta ut godiset ur fickan och dela upp det emellan er”.

I en sådan här situation måste alltså rättvisan råda. Du blir arg för att du märker att din son utnyttjar uppdraget att dela upp godiset. Han använder sin makt över godiset till att få så mycket godis som möjligt, utan att det skulle upptäckas. Detta gör han på sin systers bekostnad. Ilskan har sin grund i din kärlek till dottern. När sonen drabbas av din ilska leder det till ett lidande för honom. Han kanske känner sig frånstött, men det beror ju i grunden på hans egen kärlekslöshet. Domen, som i detta fall är tillsägelsen och hur han skall göra med godiset, är en konsekvens av rättvisan. Rättvisan finns alltså till för att ingen skall utnyttja eller roffa åt sig på någon annans bekostnad eller med andra ord så har den sin grund i kärlek.

Gud handlar på samma sätt mot oss. Han kom med rättvisan och lagen genom Moses, för att skydda andra mot mina onda handlingar och för att skydda mig mot andras onda gärningar. Han älskar ju oss alla och vill inte att någon skall bli trampad på. Guds domar kan verka kärlekslösa, men de är en konsekvens av människans kärlekslöshet, precis som den arga tillsägelsen mot sonen som tog godiset. På samma sätt är det med en brottsling som drabbas av domen. Han känner inte kärleken som rättvisan har sin grund i, eftersom rättvisan slår mot honom.

I stora drag kan man säga att gamla testamentet tar upp om rättvisan genom lagen och nya testamentet tar upp om kärleken i form av förlåtelse. Det är på grund av detta som Gud i gamla testamentet kan uppfattas som kärlekslös. Men återigen, det är ju för att Gud älskar oss som rättvisan och lagen kom. Likt en förälder som uppfostrar sina barn att göra det goda, uppfostrar Gud oss med lagen och rättvisan. Det glada budskapet i nya testamentet är att Jesus tog domen eller straffet för våra brott! Gud är alltså inte ute efter att döma någon, utan efter att rädda oss alla!

(Joh 5:45) Tro inte att jag skall anklaga er hos Fadern; den som anklagar er är Mose [lagen], han som ni har satt ert hopp till. Om ni trodde på Mose skulle ni tro på mig, ty det var om mig han skrev. Men om ni inte tror på vad han har skrivit, hur skall ni då kunna tro på vad jag har sagt?”

Göran

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,
Bild: FreeDigitalPhotos.net

Inga kommentarer: