torsdag 22 oktober 2009

Hur handlar Gud genom oss?


Hur är det möjligt för Gud att verka genom oss? Hur kan vi utföra Guds verk? Är det inte bara Gud som kan utföra Guds verk eller är det så att det är vi människor som skall göra jobbet åt Gud? Detta är frågor som kan dyka upp när det gäller Guds handlande och jag vill visa på en del som är mycket viktigt att komma ihåg.

Jag tänkte förklara det men en liknelse. Tänk dig små levande gulliga verktyg i disney-tappning. Verktygen, som bland andra är en hammare, en tumstock, en vinkelhake, en skiftnyckel och en skruvmejsel, har samlats för att umgås och få riktlinjer i det husbygge som pågår. Hammaren ställer sig framför de andra verktygen och börjar tala till dem. ”Kära, vänner. I handboken står det att det är viktigt att bygga på detta hus. Hammarslag skall bygga detta hus.” läser han sedan ur handboken. Verktygen började titta lite oroligt på varandra, för ingen av dem kände att de var särskilt bra på att hamra. De kunde inte säga emot hammaren heller för det stod faktiskt så i handboken. Efter samlingen börjar verktygen att hamra lite på huset. Vinkelhaken hackade lite på sitt håll medan tumstocken slog på sitt. Andra verktyg gav upp hamrandet och gick iväg för att gömma sig för de andra. De ville inte visa hur dåliga de var på att hamra. Efter lite hamrande började vinkelhaken och de andra verktygen tycka att de gjorde ett riktigt bra arbete. Då kommer snickaren. ”Vad gör ni med mitt hus?!” ryter han åt dem argt och med stor auktoritet. ”Ni förstör mitt hus!” men när snickaren ser hur skadade de själva blivit av allt hackande blir han fylld av sorg och säger med sin mjuka ton ”Mina vänner. Det är inte ni som skall bygga huset, det är jag.” och han fortsätter ”När det behöver hamras så använder jag hammaren och när jag behöver mäta någonting använder jag tumstocken”. Verktygen som förut tyckte att de gjorde ett bra arbete, förstår då att de gjort mer skada än nytta. Snickaren säger då: ”Lägg er i min hand eller i min verktygslåda så att jag kan använda er. Spring inte iväg och göm er för att ni är rädda för mig eller arbeta på egen hand, utan var tillgängliga för mig. Låt mig få vara er kraft. Låt min hand få leda er. Kom och vila i min hand. Kom låt oss bygga på huset.”

Vi kristna tror ofta att det är vi som skall göra jobbet åt Gud. Att vi skall prestera så att Gud kan ge oss beröm, men så är det inte. Vi kan inte göra någonting alls av oss själva som gör Gud glad. Gud kommer aldrig att bli imponerad av oss. Vi kan ge upp alla ansträngningar att se bra ut inför Gud. Gud älskar oss ändå. Vi är redan värdefulla i hans ögon.

Vi är skapade att vara Guds avbild. En avbild av kärleken. Vi skall förmedla kärlek till andra, men detta kan vi inte göra utan Guds kraft. Många tror att det går att vara god utan Gud, men det är omöjligt. Visst kan de som inte tror på Guds existens drivas av kärlek, men den som drivs av kärlek drivs också av Gud oavsett om vi tror på Guds existens eller inte. Kärleken är Guds kraft som utför Guds verk. Hela skapelsen är ett verk i kärlek. Han skapade hela universum bara för vår skull. Det är kärlek!

Vi måste sluta upp att kämpa i egen kraft, utan i stället söka Gud. Vi behöver vända oss till Gud, för då kan han föra oss och utföra sitt verk med hjälp av oss. Gud vill att vi skall vila i hans hand medan han gör jobbet.

(Joh 6:28) De frågade då: "Vad skall vi göra för att utföra Guds verk?" Jesus svarade: "Detta är Guds verk: att ni tror på honom som han har sänt."

Göran

Bild: FreeDigitalPhotos.net
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hej
Det var mycket ordbajseri på samma gång. Vakna och tänk själv.
Emo

Göran sa...

Hej Emo!
Gud vill att vi både skall vara vakna och tänka själva. Det enda som behövs för att ta emot kärlek är att tro på den. Det är därför som Gud vill att vi skall tro på honom, nämligen för att han skall kunna nå oss med sin kärlek och kraft. Gud älskar dig Emo!

Anonym sa...

Hej
Även Kalle Anka älskar mig.
Emo

Göran sa...

Hej igen!
Jag förstår att du inte tror att Gud existerar (mer än möjligtvis som en sagofigur), men om han finns så finns han även om inte du tror på det. Jag har upplevt Gud, och det som står i bibeln går att lita på. Det är därför som jag kan säga att Gud älskar dig. Tänk på att jorden var rund trots att ingen trodde det för länge sedan. Sanningen står fast oavsett vad vi tror om den.

Göran

Anonym sa...

Hej
Sanningen är den att en gång i tiden ansågs jorden som platt och de som visste och hävdade att klotet var runt straffades med döden, av vem? svar:Kyrkan.
Sanning är något man vet och inget man tror. Du Göran är säkert en bra människa iallafall för dina gener har genom evolutionen tagit dig hit till år 2009.
Emo

Göran sa...

Hej igen!
Min poäng med jämförelsen att jorden var platt var att sanningen är fast oavsett vad vi tror. (Sedan har kyrkan gjort mycket dumheter, men jag tror inte det var jordens platthet man bråkade om utan om jorden stod i centrum av universum eller inte. Det finns inget stöd i bibeln för varken kyrkans agerande eller att jorden skulle vara platt eller att den står i universums centrum).

I relationer så är det så att vi inte kan veta utan bara tro. Jag måste tolka handlingars uppsåt, men jag kan aldrig i verklig mening veta uppsåtet. Att tro på Gud handlar om att tro på hans kärlek till oss. Läs gärna inlägget Tro och vetande 3.0 där jag beskriver detta mer. Även vetenskapliga observationer tolkas utifrån den världsbild man har. Om världsbilden är fel kan också slutsatser bli fel. Det är därför som vetenskapen utvecklas och sanningen inte gör det.

Göran