tisdag 29 november 2011

Vad är Guds vilja?


Gud, vad vill du att jag ska göra? Jag tror varje kristen många gånger har ställt den frågan. Vill Gud att jag ska byta jobb, flytta, måla om huset eller köpa en ny bil? Dessa frågor kan plåga oss, men hur vill då Gud att vi ska göra?

Många gånger ser vi på Gud som om han bara har en väg för oss. Att det finns massor med alternativ, men bara ett rätt alternativ för Gud och om jag väljer fel val, så går jag emot Guds vilja. Därför är det inte konstigt att vi ibland blir veliga inför val, för tänk om vi går emot Guds vilja. Denna bild av Gud är tung att bära, för det är lätt att känna sig bunden, viljelös och som att Gud alltid är missnöjd med de val jag gör.

Men tänk då Gud som en förälder. Han är ju vår himmelske pappa. En förälder har inte bara ett rätt alternativ för sina barn. Självklart får barnen inte bete sig illa och vara elaka mot varandra. De får heller inte göra det som är farligt och som kan skada dem själva eller andra. Föräldrar är ju rädda om sina barn, så ingen får råka illa ut. Därför har föräldrarna satt upp regler om vad barnen får göra. Men inte är det så att barnen bara har ett val? De får kanske välja om de vill dricka mjölk eller vatten till maten, om de vill leka eller se på TV, om de vill leka ute eller inne, om de får ha en kompis hemma, om de vill ha en kaka, om de vill gå på bio, ha en mysig fredagskväll… Föräldrarna har en vilja hur deras barn ska vara, men inom de ramar som föräldrarna sätter, så har barnen en stor frihet att välja själva vad de vill göra. Varför skulle då Gud vara annorlunda?

När jag frågar Gud vad han vill att jag ska göra så är det som att han frågar mig tillbaka: ”Göran, vad vill du göra?”. Frågan får mig att reflektera. Jag har exempelvis ibland frågat Gud vad han vill att jag ska skriva här på bloggen. Jag känner då hur Gud istället frågar mig: ”Vad vill du skriva?”. När jag får den frågan tillbaka så är det som att jag helt plötsligt själv tvingas att svara på frågan: ”Vad av det som jag har fått av Gud, vill jag ge till andra?” Frågan lyser in i mitt inre och mitt uppsåt med det jag gör. Frågan tvingar mig att se ur ett annat perspektiv.

Guds vilja är att vi ska ge av det som vi fått av honom. Att vi ska sprida vidare den kärlek, glädje och frid som han gett till oss. Han vill att vi ska återspegla den han är och han är kärlekens, glädjens och fridens Gud. Han vill att vi ska drivas av honom som är kärlek och rättvis. Vill jag följa Gud, så skall jag följa den han är.

Finns det då inte bara en väg och blir jag inte bunden i mina val om jag drivs av Gud? Nej, för Gud är din motor och din drivkraft, men den som styr det är du. Så länge du ligger i linje med Gud, så driver han dig och du kan köra vart du vill. När du ställs inför svåra val, så är det därför viktigt att söka Gud. Att umgås med honom och låta honom få vara din drivkraft i livet. Guds vilja är att få driva dig. Ångest eller rädsla tar dig ingenstans, utan det är först när du drivs och rullar som du får makt att styra och vara verkligt fri.

(Matt 6:31) Gör er därför inga bekymmer, fråga inte: Vad skall vi äta? Vad skall vi dricka? Vad skall vi ta på oss? Allt sådant jagar hedningarna efter. Men er himmelske fader vet att ni behöver allt detta. Sök först hans rike och hans rättfärdighet, så skall ni få allt det andra också.

Göran

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Jo sa...

Jag älskar den här bloggen. Tack för att ni finns och skriver så underbart för en vilsen och sorgsen själ.

Göran sa...

Hej Jo!
Tack, det värmer.

Anonym sa...

Hej! Vill bara säga att din blogg är bäst!!! Hittade den sv en slump för nån vecka sen och sen dess har jag läst och läst och fått så mååååånga nya perspektiv!!! Stort tack! Befinner mig i nån slags svacka, förvirring och rädsla som höll på att göra mitt liv plågsamt... Jag har alltid varit en uppjagad och sökande själ kan liksom inte landa och jg frågar Gud ständigt vad vill du ? Men nu känns det bra att veta att Gud är min fader inte bara min skapare utan en kärleksfull fader som vill mitt bästa och Han frågor mig tillbaka vad vill du.... Och jag vill inget annat än att känna frid i hjärtat, lämna mitt förflutna och åter kämpa mot drömmen. Förresten Göran, hur ber man Gud om att få glädjen, motivationen, och lusten att göra det man förut alltid brann för att göra men efter en massa motgångar har allt bara gått bort.

/en ny läsare

Göran sa...

Hej Ny läsare!
Tack för din uppmuntran! Det känns gott att ha en himmelsk far som vill oss alla väl. Det är gott att veta att Gud inte kommer med någon lång kravlista, utan han kommer med öppna kärleksfulla armar. Han söker en nära relation med oss. Det är i den nära relationen som vi finner vår trygghet och frid och det är i denna relation som Guds hjärta läggs i våra hjärtan.

Som svar på din fundering tänker jag skriva ur egen erfarenhet. Det är lätt att tappa motivationen och glädjen, men det kan vara svårt att få det tillbaka. Att be och viljan att få det tillbaka är ett första steg. Det handlar om att söka Gud och närma sig honom. Att få den nära relationen som ger oss glädje och motivation. Men livet kan vara motigt (minst sagt) och motgångar är att räkna med, men det gäller att inte sluta söka Gud eller att lämna hans närhet. Det är när vi är ledsna, modlösa och kraftlösa som det är så viktigt att få vila i Guds famn. Utan prestationer. Bara vila. Ibland behöver vi samla kraft i hans närhet för att få ny energi, driv och glädje. Gud vet att vi behöver det och han vill ge oss den kraft vi behöver och det får vi i hans närhet. Ett bibelord som jag ofta påminns av är att vi ska söka hans rike först, så kommer vi att få det andra (glädje, motivation och lust) på köpet.

(Matt 6:33) Sök först hans rike och hans rättfärdighet, så skall ni få allt det andra också. Gör er därför inga bekymmer för morgondagen. Den får själv bära sina bekymmer. Var dag har nog av sin egen plåga.