lördag 30 juni 2012

Ställer inte Gud orimliga krav?


Varför ställer Gud så höga krav som han vet att vi inte kommer att kunna klara? Är inte Gud då en orimlig Gud? Nej, Gud är långt ifrån orimlig.

Det är lätt att tro att Gud kommer med en massa måsten eller en lista göromål som han vill att vi ska göra och när vi sedan inte gör dem eller inte når upp till kraven så ser han besviket på oss eller bestraffar oss för det. Känslan att Gud ställer för höga krav kan lätt leda till att jag dömer mig själv som värdelös, eftersom jag då känner mig som en besvikelse, men Gud vill inte att vi varken ska känna oss värdelösa eller som besvikelser.

Är det då så att Gud inte ställer höga krav? Jo, Gud sätter gränser och tolererar absolut inte det onda på något sätt. Han avskyr och hatar det onda. Problemet är att vi människor inte klarar av att inte göra det onda utan vi faller ständigt i egoism och vänder oss bort från Gud, så visst ställer han på så sätt höga krav. Han sätter upp ribban långt högre än vad vi någonsin kommer att nå över. Då är det viktigt att komma ihåg att Gud ser på oss som en förälder ser på sina barn. En förälder kräver inte av sitt barn att måla en tavla lika vacker som Mona Lisa, utan gläder sig åt de sträck-gubbar som barnet gör och utbrister: “Vilken fin teckning du har ritat!”. Gud ser på oss på samma sätt utifrån den som vi är och gläder sig åt det lilla, men målet är inte att vi ska rita sträck-gubbar hela livet. På samma sätt vill Gud också hjälpa oss att blomma ut i de egenskaper som vi har. Han ser inte på oss i besvikelse när vi ritar sträck-gubbar utan gläder sig över de små steg som vi gör, samtidigt som han vill forma oss till att bli fullfjädrade konstnärer som målar fantastiska tavlor. 

Vi människor har så lätt att försumma det lilla när vi har fokus på det stora. Vi ser så lätt våra sträck-gubbar som ett misslyckat försök att måla Mona Lisa, men en förälder ser inte det så och det gör heller inte Gud. Gud vill att vi ska följa det goda, kärleken och sanningen. Det var för detta som vi skapades och det är det som är hans mål för oss alla, men Gud ser på oss utifrån där vi är just nu. Han ser våra stapplande steg och gläder sig över de framsteg som du gör. Därmed inte sagt att Gud alltid vill att du ska vara där du är. Han vill leda dig och forma dig till att stråla kärlek, till att stråla Gud och att nå dit är en process, en väg. När Gud ser på dig ser han ingen misslyckad varelse, utan han ser på dig med en enorm kärlek och han vill inget hellre än att få omsvepa dig med den. Sök efter Gud och han kommer att forma dig till den som han tänkt att du ska vara.

(Ef 3:12) Genom honom och med den tillförsikt vi hämtar ur tron på honom kan vi frimodigt nalkas Gud.

Men hur är det då med Guds höga ribba? Ser han mellan fingrarna med att vi inte kan hoppa över den och klara kravet? Nej då, Guds krav ligger kvar, men han vet också att vi inte kommer att klara ribban och det var också därför han sände Jesus att rädda oss. Jesus tog alla våra misslyckanden, all vår synd på sig. Han led konsekvensen av din och min bortvändhet från det goda. Nu sträcker Gud ut sin hand till dig i försoning. Det enda vi nu behöver göra är att ta emot den gåva som Guds förlåtelse är. Sträck din hand emot honom och låt hans ljus och kärlek skapa dig.

(Kol 2:13) Och ni, som var döda genom era överträdelser och ert oomskurna tillstånd, er har Gud gjort levande tillsammans med Kristus, i och med att han förlät oss alla våra överträdelser och drog ett streck över det skuldebrev som belastade oss med lagens krav. Han har utplånat det genom att spika det på korset. 

Göran

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,
Image: FreeDigitalPhotos.net

9 kommentarer:

Anonym sa...

Hur ska jag förstå att Herren älskar mig, när allt jag gör är att synda och gå emot hans vilja? Jag älskar honom, men det blir tungt när jag inte känner mig älskad för den jag är. Hjälp mig hitta tillbaka till Jesus och min Fader nu när jag känner mig prövad, gärna med så mycket bibelord som möjligt. Gud välsigne dig och ditt svar, så att jag hittar vägen till Jesus,min räddning och därigenom till min Fader.

Göran sa...


Hej!
Jag vill börja med att Guds kärlek till dig inte är beroende av din synd eller inte. Jesus bevisade att han älskar oss när han i kärlek till oss tog vårt straff på sig, trots att människorna syndar.

(Rom 5:8) Men Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog för oss medan vi ännu var syndare.

Guds kärlek till oss är inte satt med villkor utan är totalt villkorslös. Han dog inte för oss för att vi var rättfärdiga och att vi gjort rätt, utan för att han älskar oss och sträcker ut sin hand till oss i kärlek och försoning. Så oavsett om du syndar eller inte så älskar Gud dig. Gud är kärleken själv.

(1 Joh 4:16) Och vi har lärt känna den kärlek som Gud har till oss och tror på den. Gud är kärlek, och den som förblir i kärleken förblir i Gud och Gud i honom.

Att du längtar efter hitta tillbaka till Gud är gott och helt efter Guds vilja. Gud leder oss till den punkt då vi i ren desperation vill ta tag i hans hand i försoning. Att söka Guds vilja är vägen till att komma Gud ännu närmre. Att gråta över sin synd och vilja söka Gud är alltså alltid gott. Det Gud däremot inte vill är att vi gråter över vår synd i självförakt eller att vi skyller på andra. Det är denna världens sätt att sörja. I självföraktet gör jag själv synden större än nåden. Jag känner då inte Guds nåd för jag tror inte att den skulle räcka för mig eftersom jag alltid faller. Men ur Guds perspektiv så är nåden alltid större än synden. Ingen synd är för stor att Gud inte skulle förlåta den om vi bad honom om det. När jag vänder mig till honom står han alltid med öppna armar. Tänk på liknelsen om den förlorade sonen.

(2 Kor 7:10) En sorg efter Guds vilja leder till en omvändelse som ger frälsning och som ingen behöver ångra, medan världens sätt att sörja leder till död.

(Ps 116:5) Herren är nådig och rättfärdig, vår Gud är barmhärtig.


Gud vill inte att du ska fokusera på din synd. Han vill att du fokuserar på honom som är rättfärdighet. Det du fokuserar på ger du utrymme för i livet. Om du fokuserar på din synd så ger det synden större makt över dig. Fokusera på Gud och det ger honom makt över dig. Makt att föra dig till honom och makt att forma dig. Du kan alltid komma till Gud precis som du är. Det är precis det han vill att vi alla ska göra. Tänk alltså inte att du först måste ändra dig. Sök Gud först, alltså precis det du gör nu, vilket kommer att leda till att han formar dig och för dig, sakta men säkert allt närmre honom.

(Matt 6:33) Sök först hans rike och hans rättfärdighet, så skall ni få allt det andra också.

Gud gläder sig över att du vill närma dig honom!

Anonym sa...

Jag har i princip hela livet varit troende, men för några dagar sedan (om jag ska förkorta historien) visade mig Helig Ande min synd. Det var alla saker jag satte före Gud. Det var en rejäl ansning av min tros träd kan jag säga... Jag blev (och är väl lite fortfarande) knäckt över min oduglighet. Jag tänkte att jag skulle avsäga mig alla "avgudar" dvs det som mest tog min tid (tv dator hantverk och att lära mig saker). Konstant bön, dvs inre bön i alla typer av tillfällen var det jag antog skulle bevisa min prioritering. Men det börjar kännas betungande att inte kunna vandra iväg och tänka på något kul utan av tvång för att inte synda be för alla (vilket iof är bra). Mitt dilemma är hur jag ska få ihop min Gud med mina intressen. Jag vill bara kunna släppa allt och falla in i hans nåd, men jag kan inte förstå hur någon så stor skulle kunna vilja förlåta mig utan att jag satsar allt på honom. Kan du också förklara vad som menas med en nitälskande Gud, som ju faktiskt Gud beskrivs som. Gud välsigne dig och din familj. Och alla som söker honom.

Göran sa...

Gud kan göra vår synd uppenbar för oss, men Guds syfte är aldrig att knäcka oss eller få oss att känna oss värdelösa, utan han vill leda oss till sig. Han vill oss väl. Det finns inget du kan göra, bevisa eller inget sätt att prioritera för att visa dig älskvärd för Gud. Att be konstant ändrar heller inte Guds kärlek till dig. Gud älskar dig oavsett. Det är villkorslös kärlek. Att Gud är nitälskande betyder att Gud älskar oss med nit. Alltså ihärdigt, ivrigt, ständigt med ett brinnande hjärta för oss.

Det är heller inte så att Gud förlåter dig för att du satsar allt på honom. Det är tvärtom så att förlåtelsen kommer först och sen kommer satsandet. Tänk en person som trillat i vattnet och håller på att drunkna. Jag skulle inte först kräva en kärlekshandling innan jag väljer att dra upp personen som vill ta tag i min hand. I kärlek drar jag upp personen och sedan i kärlek får jag uppskattning/ära av personen. Det är alltså inte så att vår uppskattning av Gud leder oss till räddning utan det är i tacksamhetens och nådens kraft som vi väljer att satsa allt på honom. Det är just den ordningen som detta bibelord talar om:

(1 Joh 4:10) Detta är kärleken: inte att vi har älskat Gud utan att han har älskat oss och sänt sin son som försoningsoffer för våra synder. Mina kära, om Gud har älskat oss så, måste också vi älska varandra.

Tv, dator, hantverk eller att lära sig saker är inte fel i sig. Att vara nära Gud betyder alltså inte att man måste sluta se på Tv, använda dator, skapa hantverk eller slutar med att lära sig saker. Om det går att få ihop dina intressen med Gud kommer han visa dig i hans närhet. Tänk dig att jag älskar bakelser. Sedan kommer min tränare och säger till mig: "Du måste sluta äta bakelser. Det försämrar din hälsa". Men jag älskar ju fortfarande bakelser... Vad gör jag nu? Guds sätt är inte att jag ska tvinga mig att inte äta bakelsen för det är denna världens sätt. Då vill jag egentligen ha bakelsen men försöker stålsätta mig mot mitt sug på bakelser. Gud vill istället förändra min syn på bakelsen. Han vill ge mig den sanna bilden av bakelsen som är en hög med skit. När jag inser det så skyr jag "bakelser". Så arbetar Gud. Han vill förändra oss genom att visa oss sanningen. Nu menar jag inte, verkligen inte, att dina intressen är en hög med skit. Det är inte poängen med liknelsen, utan poängen är att synd är en hög med skit och Gud vill förändra oss genom att visa sanningen om synden. När vi sedan vänder oss till Gud i försoning så är alltid Guds förlåtelse större än synden.

Det är viktigt att allt handlar om en relation med Gud. Det handlar inte om våra prestationer inför honom. Han är en kärleksfull pappa som vill vara dig nära och ha en tajt relation med dig. Du kan slappna av inför Gud och bara tro på att hans kärlek och förlåtelse räcker.

Anonym sa...

Tack. Du har varit en viktig del i min "själsliga ansning". Senaste veckan har varit jobbig i många meningar. Min självbild blev krossad, men jag drogs närmre honom och fick den bästa gåvan någonsin. Mitt liv! Det är så jag känner. Nu är jag närmare honom än jag någonsin varit, och jag ÄLSKAR det ^^ halleluja! Vad stora saker han kan göra för oss! Man blir näsan gråtfärdig :*)

Göran sa...

Vad gott att höra! Ja, vi har en god Gud! I natt talade Gud till mig i en dröm som jag tror handlade om dig. Jag fick se en ansning och jag såg att det kommer att hända saker efter denna ansning som är hotfulla. När vi närmar oss Gud så finns det alltid krafter som vill få oss bort från Gud och vill få oss att bygga på det som inte är av Gud. Men stå fast i Gud när det sker för det som hotar kommer inte att drabba dig. Var inte rädd utan lita på Gud.

Anonym sa...

Hua. Vad fick du se mer specifikt. Vore lite skönt att veta.....

Anonym sa...

Skulle kunna tänkas vara min gamla tro som kommer tillbaka och spökar. Eller nånting på den skola som jag ska gå på till hösten... Kan jag få din mail kanske? Om jag skulle behöva lite stöd ...

Anonym sa...

Nu har jag skrivit, så jag har mailen. Ett tips är att ta bort din kommentar så någon spammare som fiskar efter adresser inte får tag på din. Är så jobbigt med onödig post...