söndag 11 juli 2010

Är Jesus enda vägen till Gud?


Är det inte arrogant och intolerant mot andra religioner och livsåskådningar att påstå att Jesus är enda vägen till Gud? Borde inte kristendomen vara mer ödmjuk? Detta är inte en ovanlig tanke och jag tänkte ge min syn på saken.

Jesus gjorde många stora anspråk när han levde på jorden och en av dem är när han säger ”Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig” (Joh 14:6). En sak som är viktig att komma ihåg i sammanhanget är att sanningen är snäv och exkluderande. Det finns exempelvis bara ett svar på 2 + 3. Alla andra svar är fel. Sanningen är alltså i sig exkluderande, orubblig och skiljer sanning från det som inte är sant. Om nu Jesus inte bara talar sanning utan också är sanning så är det också att förvänta att Jesus, om han nu är det han säger, är exkluderande och orubblig.

Har då alla andra fel? Nej, alla andra har inte fel i allt och ingen har rätt i allt. Vi kan alla se olika sanningar om tillvaron, men sanningen eller vad som är sant påverkas inte av vad vi tror om den. Oavsett om vi tror att jorden är platt eller inte, så påverkar vår tro inte sanningen om jordens form. Sanningen är alltså inte relativ. Den bara är. Vi kan tro olika om sanningen, men sanningen i sig står fast.

Om Jesus talade sanning, så är han enda vägen till Gud. Är det då inte arrogant att tro att alla andra har fel om detta? Nej, för om det är sant så är det inte mer arrogant än att säga att jorden är rund. Människans tro om vad som är sant påverkas av våra upplevelser i livet. Vi har alla haft olika erfarenheter i livet och utifrån detta bygger vi vår tro. Alla människor tror att just deras tro är sann, annars hade vi inte haft den tro som vi har. Hade jag trott att min tro inte är sann, så hade jag bytt tro, för vem vill tro på en lögn. Alla tror alltså att just deras tro är sann och detta är i sig inte arrogant. Ödmjukhet är en nyckel till att finna sanningen.

(Ef 2:8) Ty av nåd är ni frälsta genom tron, inte av er själva, Guds gåva är det. Det beror inte på gärningar, ingen skall kunna berömma sig.

Ingen kristen kan vara stolt eller upphöja sig själv på grund av sin tro. Tron och räddningen är en oförtjänt gåva given av Gud i kärlek som ingen kan ta åt sig äran för. Den kan endast tas emot i ödmjukhet. Visst kan vi kristna högmodigt föra fram tron, men Gud ger aldrig tron som en belöning, så stoltheten har vi inte täckning för.

Vägen till Gud är den försoning som Jesus gjorde möjlig. För att en brusten relation skall bli upprättad så måste försoning ske. Gud sträcker ut sin hand till oss i försoning genom det Jesus gjorde för oss alla. Gud vill ge oss sanning, evigt liv och vägen till livet. Om det är sant så är det sant för alla och den bästa gåvan vi kan ta emot.

Göran

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,
Bild: FreeDigitalPhotos.net

2 kommentarer:

Anonym sa...

Här fann jag något jag vill svara på igen. Jag kunde inte finna något som inte stämmer med sanningen.
Jesus är naturligtvis den enda vägen till Gud, men i mitt fall så lärde jag mig inte förstå sanningen
förrän jag kom i kontakt med Jehovas vittnen. Och helt övertygad om att Jehovas vittnen lärde ut sanningen om Gud och Jesus
blev jag av Jesu bön till sin Fader
i Johannes sjuttonde kapitel.
Sanningen måste ju stämma med verkligheten hos de kristna, eller hur?
Jag fann inga andra än dessa använda Guds namn! Det räckte för mig att läsa Jesu innerliga bön för att inse den sanningen!

Vilka är det som förkunnar Guds goda nyheter om kungariket på hela den bebodda jorden i enlighet med Matteus 24:14 och 28:19,20?

De kristna skulle även vara förenade till ETT med Fadern och Sonen!
Vilka kan få förståelse för den sanningen? Jo de som önskar närma sig Jehova Gud och som finner att i Hans famn finns den sanna tryggheten!

Detta gäller alla religiösa trosinriktningar, kristenhetens alla tusentals sekter och samfund, och alla övriga olika religioner som finns. Vore intressant att få höra vad Du anser, om Du tycker att jag har alldeles fel eller om Du kan tänka Dig att hålla med.

Göran sa...

Hej anonym!
Jag har läst och begrundat din kommentar, men jag är lite osäker på vad du menar när du skriver: "Sanningen måste ju stämma med verkligheten hos de kristna, eller hur?" eller när du skriver: "Detta gäller alla religiösa trosinriktningar, kristenhetens alla tusentals sekter och samfund, och alla övriga olika religioner som finns." Utveckla gärna hur du menar.